terça-feira, 1 de março de 2011

NORWEGIAN NEWS: VG

Link: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10082368
Photo Credit: Barbara Veiga


Avviser kritikk mot «dumdristig ekspedisjon»

FLÅTEN: Her finner de flåten som stemmer med beskrivelsen av seksmannsflåten som var ombord på «Berserk». Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
FLÅTEN: Her finner de flåten som stemmer med beskrivelsen av seksmannsflåten som var ombord på «Berserk». Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd
WELLINGTON/OSLO (VG Nett) Tidligere besetningsmedlemmer og venner er ikke enig i kritikken mot «Berserk»-ekspedisjonen.
I avisen Sunday Star-Times på New Zealand reises kritikk mot det norske polartoktet, som blir karakterisert som «dumdristige vikinger»:

** Sjefen på Scott-basen, Troy Beaumont, uttaler at nordmennene har overtrådt alle avtaler som regulerer ferdsel til havs og på land i Antarktis.

** Sjefen for New Zealands Antarktisprogram, Lou Sanson, sier at han ikke forstår hvorfor to av deltakerne ville kjøre til Sydpolen med firhjulinger (ATV).

** En Auckland-skipper som så «Berserk», Kevin Peat, mener båten var så tungt lastet at det kan ha gått ut over sjødyktigheten.

LES OGSÅ:Jarle og Samuel i sikkerhet på polbase

Avviser kritikken

Jarle Andhøys advokat og nære venn, Nils Jørgen Vordahl, mener kritikken er feilslått.

- For Jarle og disse gutta handler det om å gjøre det umulige mulig. De har ikke mye penger eller ressurser, men de ønsker likevel å reise på tur og få fantastiske opplevelser, utenfor rammen av A4-livet. Likevel er det viktig å understreke at dette ikke er dumdristig galskap, det har Jarle bevist flere ganger. Han ville aldri utsatt vennene sine for unødig fare, sier Vordahl.

Han får støtte av tidligere ekspedisjonsdeltaker Rune «Super'n» Ohlsgaard.

- Alle er inneforstått med at det er stor risiko før man reiser ut, det er det uansett når man reiser til slike områder. Det er jo lavbudsjetturer, det er jo ikke noe tvil om det. Vi har ikke ræva full av penger, men har lyst til å gjøre ting for det, sier Ohlsgaard.

LES OGSÅ:- Nødpeileren på «Berserk» må løses ut manuelt

- Søkte ikke om tillatelse

En miljøforskrift pålegger alle som vil ferdes sør for den 60. sørlige breddegrad å underrette en av nasjonene i Antarktis-traktaten om aktiviteten som planlegges.
SAVNET: Tom Gisle Bellika (36). Foto: Privat

Søknaden om å få ferdes i Antarktis skal foreligge ett år på forhånd. Det er Norsk Polarinstitutt som er Norges ansvarlige myndighet og godkjenner norsk-initiert aktivitet i Antarktis.

- Fra «Berserk« har vi ikke fått den informasjon som ligger i meldeplikten. Derfor er vi heller ikke kjent med om de hadde noen avtale om søk og redning, sier direktør for polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther.

Det siste er et absolutt nøkkelkrav: Ekspedisjoner skal ha avtale med en operatør som har fly og kan bistå i en redningsaksjon, eller stille økonomisk garanti.

- Inntreffer noe uventet, skal den økonomiske situasjonen være avklart, sier direktøren for Winther.
SAVNET: Robert Skaanes (34) Foto: Privat


Polar-direktøren sier også til NRK at «Berserk»-ekspedisjonen risikerer å få million-regningen etter leteaksjonen, siden de ikke hadde papirene i orden.

Dette skal så langt ikke være et tema for myndighetene på New Zealand, ifølge kilder VG Nett har vært i kontakt med. De vil avvente en behandling av saken i Norge før de tar en beslutning på hvem som skal ta regningen.


LES OGSÅ:Redningssentralen på New Zealand til VG Nett: - Mister håpet

- Ville ikke forandret noe

Dersom «Berserk»-ekspedisjonen hadde oppfylt plikten om å underrette myndighetene, ville Polarinstituttet påpekt at de planla aktiviteten svært sent i sesongen.

Advokaten til Andhøy kjenner ikke til hva slags søknader ekspedisjonen sendte i forkant, eller om han har hatt en såkalt rednings- og søkeavtale.

- Hvis vi går ut fra at han ikke har hatt det, er det nok et spørsmål om penger. Jeg går ut fra at dette koster milllioner, og det har verken Jarle eller de som er med på disse ekspedisjonene råd til. Uansett ville det ikke forandret noe på den situasjonen som oppsto. Det var ekstremvær i området, og noen ganger er naturen sterkere enn mennesket, sier han.
SAVNET: Leonard James Banks (32). Foto: Privat

Manglet noe informasjon

Nick Churchouse ved hovedredningssentralen i New Zealand, bekrefter at de aldri fant noen søknader fra ekspedisjonen.

- Det var det første vi lette etter, siden disse dokumentene inneholder mye informasjon som er viktig i den første fasen. Vi visste blant annet ikke hva slags kriseplaner båten hadde, dersom noe skjedde, sier han.

Likevel understreker redningssentralen at redningsarbeidet kom svært tidlig og godt i gang.

- Dette ligger helt i utkanten av vårt ansvarsområde, på et av de mest øde stedene i verden. At vi hadde tre skip i området, et av dem med helikopter om bord, må betegnes som et utrolig lykketreff, sier Churchouse.

Søket avsluttet for en periode

Natt til fredag ble redningsflåten som tilhører «Berserk» funnet uten spor etter mennesker.

Skipet «Steve Irwin» fortsatte å søke etter den savnede seilbåten og besetningen inntil i natt.

- De har nå blitt løst fra sine oppgaver fra vår side og er på vei til Hobart. Skipet «Professor Khromov» kommer til området i løpet av de neste dagene, og er blitt bedt om å undersøke, sier Churchouse.

Nenhum comentário:

Postar um comentário